Ik heb een vraag over?

Wissen

Annechien Vinke

Waarom bemoeizorg? En voor wie?

“Bemoeizorg is bedoeld voor mensen die zelf geen hulp vragen of kúnnen vragen.” Annechien, medewerker bemoeizorg, krijgt regelmatig meldingen binnen. “Je kunt bij ons terecht voor allerlei vragen. Bijvoorbeeld als je je zorgen maakt om je buurman omdat zijn gordijnen al een tijdje dichtzitten, of om je tante die de laatste tijd wat verward overkomt. De bemoeizorgmedewerker neemt dan een kijkje bij de persoon thuis en kan heel praktisch meekijken in wat er nodig is. Bijvoorbeeld bij huisvestingsproblemen, of daar waar een ontruiming gepland staat. We lopen samen op om de juiste weg naar passende hulpverlening te vinden.”

Hoe helpt bemoeizorg van Elan mensen verder?

“Wat een grote rol speelt in de hulpverlening is de houding van de hulpverlener”. “Ben je betrokken, nieuwsgierig, laat je je verrassen?” Op die manier ga ik het contact aan met mensen. “Als bemoeizorgmedewerker probeer ik achter de voordeur te komen en in gesprek te gaan met de bewoner. Bij sommige burgers overheerst in eerste instantie soms weerstand, maar in de meeste gevallen zie ik dat mensen uiteindelijk toch open staan voor een gesprek. Door samen te onderzoeken wat er nodig is proberen we dan een plan op te stellen.”

Wat vind je nu echt het allerleukste aan je werk?
“Mijn werk is vaak kortdurend en gericht op het zoeken van oplossingen. Ik vind het fijn om te zien wanneer iemand open staat voor een gesprek en we samen op zoek kunnen gaan naar de juiste hulp. Zeker wanneer ik zie dat diegene er ook echt bij geholpen is en het stapje voor stapje beter gaat.”

Werkdagen: maandag, dinsdag, woensdag, donderdag.

Registratie: 461036641 (Registerplein).

avinke@elanbarneveld.nl
06 202 92 954