Wanneer je kind druk is, vaak teruggetrokken reageert of bijzondere inzichten heeft, kan het hoogsensitief zijn.
Kinderen kunnen met veel gevoelens op bijzondere gebeurtenissen reageren. Dat kun je ‘hooggevoelig’ noemen. Wanneer het om moeilijke of juist heel fijne gebeurtenissen gaat, is dit begrijpelijk en heel normaal. Het tonen van emoties is per kind en per gebeurtenis verschillend. Soms worden kinderen snel emotioneel, een andere keer reageren ze veel minder sterk.
Het hebben en uiten van veel emoties is tijdelijk. De overgevoeligheid gaat ook weer over. Het is geen kenmerk van de persoonlijkheid.
Hoogsensitief noemen we kinderen die indrukken doorgaans op een heel diep niveau verwerken. Zij denken verder door over wat ze waarnemen en ervaren dan gemiddeld. Deze eigenschap kunnen ze niet ‘uitzetten’. Daarom is hoogsensitiviteit een kenmerk van de persoonlijkheid.
Het komt bij één op de vijf kinderen voor en speelt je hele leven een rol. Het uit zich vooral wanneer kinderen nieuwe en onbekende ervaringen opdoen, in nieuwe situaties. De omgeving speelt een belangrijke rol in hoe je kind zich voelt. Hoe rustiger het thuis of in de klas is, hoe fijner dat voor een hoogsensitief kind is.
Hoogsensitief zijn is niet hetzelfde als prikkelgevoelig zijn. Prikkelgevoelige kinderen verwerken de prikkels, die de zintuigen doorsturen naar de hersenen, anders dan gemiddeld. Bij hen gaat zintuiglijke overgevoeligheid niet zomaar over. Het zegt iets over hoe hun zenuwen en hersenen werken.
Wil je graag ondersteuning rondom hooggevoeligheid of hoogsensitiviteit? In principe is het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) de toegangspoort voor alle vragen rondom kind, jeugd en opvoeding. Maar ook bij Elan kun je terecht met je vragen.
Samen bekijken we wat er nodig is. Bijvoorbeeld gezinscoaching. Daarbij kunnen we videohometraining inzetten. Soms is een vorm van therapie passend. Elan biedt onder meer speltherapie en beeldende therapie aan kinderen.