Vaktherapie Speltherapie
Heb je het idee dat er iets aan de hand is met je kind? Misschien is je kind prikkelbaar. Drukker of juist meer teruggetrokken dan normaal. Misschien slaapt je kind slecht, of heeft het moeite met concentreren of faalangst. Logisch dat je je zorgen maakt. Speltherapie kan een goede oplossing zijn.
Wat is speltherapie?
Je kind komt elke week op een vaste dag en tijd 45 minuten lang spelen in onze spelkamer. Je kind heeft hier alle vrijheid om te spelen met bijvoorbeeld verkleedspullen, poppen, speelgoeddieren, voertuigen, bouwmateriaal en teken- en knutselmateriaal. De speltherapeut volgt je kind in zijn spel, sluit aan bij de initiatieven van het kind en leert zo de speeltaal van het kind begrijpen. Op basis hiervan ondersteunt de therapeut bij het uiting geven aan problemen, en aan het verwerken ervan.
De voordelen van speltherapie
Waarom speltherapie zo’n geschikte therapievorm is voor kinderen? Omdat spel de taal is van kinderen. Met spel kan een kind laten zien wat hij of zij nog niet goed kan zeggen. Spelen is de manier waarom je kind de wereld ontdekt en ervaringen en gevoelens uit, ordent en verwerkt. Ook kan je kind in spel experimenteren met nieuw gedrag. Hierdoor leert het omgaan met lastige situaties. Een speltherapie duurt gemiddeld zo’n 20 tot 25 sessies, hoewel dat natuurlijk verschilt per kind of situatie.
Observatietraject
Na aanmelding van je kind, starten we met een observatietraject. Dit bestaat uit een intakegesprek en drie spelobservaties. De speltherapeut krijgt hiermee een goede indruk van je kind én wat je kind nodig heeft. Samen besluiten we of speltherapie inderdaad past bij de hulpvraag van jouw kind.
Behandelplan
Bij de start maken we, in overleg met jullie als ouders, een behandelingsplan. Daarin staan de doelen waaraan we gaan werken. Zo nodig nemen we contact op met school, de naschoolse opvang en eventuele andere hulpverleners van je kind. Natuurlijk alleen met jullie toestemming.
Periodiek oudergesprek
Na circa elke zes sessies vindt een oudergesprek plaats. We vinden het namelijk belangrijk dat we van elkaar weten hoe het gaat, thuis en in de spelkamer. En jullie kennen je kind natuurlijk het best.
De speltherapeut kan jullie vanuit wat zij meemaakt met je kind en vanuit haar professie handvatten aanreiken als het gaat om de benadering van je kind.
Kosten en vergoedingen
In sommige gevallen kun je speltherapie vergoed krijgen. Dit hangt af van de zorgverzekeraar en de (aanvullende) verzekering. Soms wordt speltherapie ingezet en betaald door een van de gemeentes uit de Foodvalley. Ga naar het kostenoverzicht.
Registraties
Onze speltherapeuten zijn geregistreerd bij de Nederlandse Vereniging Speltherapeuten. Ze zijn ook aangesloten bij het Register Beroepsbeoefenaren Complementaire Zorg en bij Netwerk Christen Kinder Therapeuten.
Meer over speltherapie bij Elan
Wil je meer weten over de mogelijkheden van speltherapie? Neem dan contact op. De speltherapeut vertelt je meer over speltherapie en hoe dit jouw kind kan helpen.