Ik heb een vraag over?

Wissen

Groep voor kinderen van gescheiden ouders

Een echtscheiding is ingrijpend. Juist voor de kinderen. Want zij worden opeens geconfronteerd met ouders die niet meer bij elkaar wonen. Dat kan leiden tot veel verdriet, verwarring, angst of boosheid. Het is vaak ook moeilijk te begrijpen. Elan organiseert in samenwerking met het Centrum voor Jeugd en Gezin een spel- en praatgroep voor kinderen van gescheiden ouders. Ze leren om de situatie te verwerken en om met de veranderingen om te gaan.

Voor kinderen van 9 t/m 12 jaar

De groep is bedoeld voor kinderen van 9 tot en met 12 jaar met ouders die definitief zijn gescheiden. Ze vinden het moeilijk goed om te gaan met de scheiding en met de gevolgen daarvan. Ze zijn bijvoorbeeld vaak verdrietig of boos, hebben gedragsproblemen thuis of op school of ze hebben problemen in het contact met (één van) de ouders.

Inhoud van de bijeenkomsten

Elke bijeenkomst heeft een bepaald thema. Aan de hand van het thema kunnen kinderen komen met hun eigen verhaal. We houden bijvoorbeeld kringgesprekken, doen spellen, opdrachten en toneelstukjes en lezen voor. We behandelen de volgende thema’s:
1. Hoi, ik ben…, en jij?
2. Mijn ouders gingen scheiden
3. Boos, verdrietig, bang en een beetje blij
4. De gevoel-machine
5. Wat is er veel veranderd!
6. Ik hou van allebei
7. Wonen bij twee ouders
8. Ik ken iemand die…
9. Voorbij is voorbij

Beter omgaan met de scheiding

De kinderen hebben allemaal hetzelfde meegemaakt. Daardoor herkennen ze elkaars ervaringen. Zo kunnen ze elkaar steunen en stimuleren. Het uiteindelijke doel is dat de kinderen beter om kunnen gaan met de scheiding. Ze leren er over te praten, vinden herkenning bij elkaar en kunnen hun gevoelens een plekje geven. Daarnaast krijgen ze tips, leren ze hulp vragen in hun omgeving, hoe ze hun grenzen kunnen bewaken en wensen duidelijk kunnen maken.

Voorlichtingsbijeenkomst en individuele nabespreking

Voor ouders houden we een voorlichtingsavond. Je krijgt informatie over de manier waarop je je kind kunt begeleiden in het omgaan met de echtscheiding. Na afloop van de gespreksgroep volgt een individuele nabespreking met de ouder(s) van ieder kind. In dit gesprek kan worden ingegaan op de persoonlijke situatie van het kind en kunnen jullie als ouders advies krijgen over een eventueel vervolg van de begeleiding.

Tip: we hebben ook een bijeenkomst voor grootouders.

Wie, waar en wanneer?

Er zijn 8 bijeenkomsten van 75 minuten. De bijeenkomsten vinden plaats na schooltijd. Voor inwoners van Barneveld bedragen de kosten € 30 per kind. Niet-inwoners van de gemeente Barneveld betalen € 200. Dit heeft te maken met de subsidie die de gemeente Barneveld verstrekt voor ondersteuning aan de eigen inwoners.

Update rondom Corona: afhankelijk van de door de overheid afgekondigde maatregelen, is het groepswerk tot nader order opgeschort.
Je kunt eventueel via individueel contact wel werken aan de vragen waarmee je te maken hebt. In dit geval kun je je aanmelden via deze site (bij ‘Aanmelden’) of via het telefonisch spreekuur via ons nummer 0342-400140. Wanneer bekend is wanneer de training weer van start zal gaan zullen wij dat op onze website vermelden.

Meer over de groep voor kinderen van gescheiden ouders

Denk je dat deze groep misschien iets is voor jouw kind of kinderen? Neem dan contact met ons op. Natuurlijk moeten je kinderen het zelf zien zitten om mee te doen aan deze gespreksgroep.

Meld je direct aan.